fbpx

UPDATE: Wat je NIET moet tanken in de motorfiets

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

UPDATE: 02-10-2019

Gisteren, 1 oktober is er het één en ander verandert bij de benzinestations. Wij informeren je graag middels deze update van ons eerder geschreven blog. 

Vanaf nu tank je bij de tankstations E10. E10 bevat tot 10% duurzame bio-ethanol. Voor motoren met injectie is dit geen probleem, maar bij carburateurs kan dit grote gevolgen hebben. De Ethanol lost alle rubbers in de carburateur op waardoor een revisie noodzakelijk is. Wij als motorzaak vinden dit werk natuurlijk fantastisch om te doen, maar we willen je hier toch voor waarschuwen.

Wat kun je nog wel tanken met carburateur motorfiets?

Toch E10 getankd?

voeg dan een busje Xeramic Fuel Stabiliser of Moto Power II toe in de benzinetank om de de brandstof te stabiliseren. 

EERSTE BLOGBERICHT: 13-02-2019

Diverse landen rondom Nederland (zoals Duitsland, Frankrijk en België), bieden al E10 benzine aan. vanaf oktober 2019 wordt dit in Nederland ook standaard aangeboden. Heb je een motorfiets met een carburateur? Lees dit bericht dan aandachtig door, dit scheelt geld en frustratie.

De E staat voor (bio)ethanol en het getal voor het percentage toegevoegde ethanol. Een te hoog percentage ethanol lost alle aanslag en rubbers op, dus ook benzineslangen en alle rubberen delen in de carburateur. Het gevolg hiervan is een slecht lopende motor en dat een revisie van de carburateur noodzakelijk is.

De EURO95 is momenteel voorzien van 5% ethanol, maar dit zal in 2019 dus naar 10% gaan. Heb je een carburateur op je motor (meeste motorfietsen tot 2005)? Tank dan BP Ultimate 98, Shell V-Power 97, Firezone Competition 102 of Esso/Mobil Energy Supreme. Motorfietsen met injectie zullen hier geen last van ondervinden. Wij hebben in 2017 en 2018 al regelmatig ondervonden dat fabrikanten in de EURO95 benzine hogere percentages ethanol toevoegt in de benzine als dat er aangegeven wordt, ons advies is dus, tank geen EURO95 meer.

Heb je per ongeluk de verkeerde benzine getankt? Gebruik dan Moto Power II , Xeramix Stabilizator, of de Putoline Fuel Stabilizer om de brandstof te stabiliseren.

Vragen of een opmerking over deze blog? Stel ze hieronder of via Whatsapp, e-mail of per telefoon!

4 reacties

  1. Ik heb een tankstation en heb de e 10 eruit gedaan troep is het de mensen denken dat ze goedkoper uit zijn maar je rijd er minder kilometers op en geeft veel problemen ik adviseer ook altijd 98 ook de Chinese brommers moeten dit hebben om normaal aan te slaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *