Week 31 en 32 : is ons bedrijf gesloten. Bestellingen via de webshop worden wel verwerkt.

Hoe onderhoud ik mijn motorketting

Delen
Delen
Delen

Kettingonderhoud van de motorfiets is essentieel voor een lange levensduur en een comfortabele motorrit. Ik vertel je in deze blog alles over de werking en het onderhouden van de ketting en tandwielen. 

De werking van de ketting

Het meest gebruikte aandrijfsysteem voor motorfietsen zijn ketting en tandwielen. Het systeem bestaat meestal uit een voortandwiel, een achter-tandwiel en een ketting. De aandrijving vanuit de motor drijft het voortandwiel aan en via de ketting draait het achter-tandwiel mee (en dus het wiel). Elk tandwiel heeft tanden die precies in de ketting passen, waardoor de kracht gelijkmatig wordt verdeeld. 

ketting en tandwiel informatie motor
Alles over de kettingschakel

uitleg van een kettingschakel

O-ringen/X-ringen
Deze zijn gemaakt van rubber en vormen een barrière tussen buiten- en binnenplaten. Deze ringen helpen niet alleen om de smering te behouden, maar helpen ook om de schakel schoon te houden. 

Tips voor goed kettingonderhoud

Hoe te controleren of de kettingset versleten is

Naarmate de pen in de bus draait, raken de onderdelen in de loop van de tijd versleten waardoor de ketting langer en daardoor losser wordt. Om te controleren of de ketting versleten is, trekt je aan de ketting op het achter-tandwiel aan de achterzijde. Als je de ketting 1 cm of meer kunt optillen, is deze versleten en moet deze zo snel mogelijk worden vervangen. Tanden kunnen afbreken als de ketting te los zit of als de schakels te strak zitten. Hierdoor kan de ketting breken – wat gevaarlijk en vernietigend kan zijn. Het is belangrijk om de ketting regelmatig op slijtage te controleren.

Afstellen kettingset

De ketting en tandwielen moeten exact uitgelijnd zijn om onnodige slijtage en de mogelijkheid van een kapotte ketting te voorkomen. Speciale fabrikantmarkeringen op de zwenkarm kunnen worden gebruikt om de ketting uit te lijnen.

Speling voor stellen (indicatie, raadpleeg werkplaatsboek):

MOTORKetting smeren

Het is belangrijk om de ketting minimaal iedere 750km te smeren om roestvorming te voorkomen. Toch wordt geadviseerd om de ketting direct na het rijden te smeren en een nacht te laten aan-drogen. Spuit in dit geval niet te veel per keer. Er zijn verschillende soorten vet te gebruiken. De meest voorkomende is een dunne spray, kleverige spray of wax. Daarnaast is ook een droge, wat minder voorkomende spray. Wij voeren het merk Putoline binnen ons bedrijf, welke wij dus ook zeker kunnen aanraden. Hieronder de verschillende kettingspray’s met bijbehorende eigenschappen.

Putoline DX11

Super hechtend en slingert niet af. Perfecte bescherming tegen corrosie en slijtage, reducering van wrijving en schoon in gebruik.

putoline O/X Ring

Dit op-schuimende kettingvet blijft draden trekken. Het smeren van draaiende en moeilijk bereikbare smeerpunten lukt perfect met dit product.

putoline TECH CHAIN

Een modern, hoogwaardig kettingsmeermiddel. Het product bevat een waxformule met additieven als PTFE. Door de bijzondere samenstelling is dit smeermiddel heel goed bestand tegen hoge temperaturen. Meest verkocht voor Road gebruik.

putoline Drytec
Putoline DryTec kettingspray

Een speciaal PTFE kettingsmeermiddel. Dringt diep door in de ketting. Het laat een niet-klevende beschermlaag achter. Ideaal voor race en Dakargebruik!

Motorketting reinigen

Na diverse smeerbeurten zal het opvallen dat de ketting wat vies wordt en er zand en vuil aan is gaan plakken. Het advies is om de ketting in deze situatie te reinigen. Reinig de ketting altijd met een speciale kettingreiniger en een kettingborstel. Een O-ring en X-ring ketting is voorzien ingevette rubberen ringen, de speciale kettingspray zorgt ervoor dat de ketting alleen oppervlakkig wordt gereinigd en ontvet.

Stappenplan
  1. Spuit de ketting goed in met het reinigingsmiddel
  2. Borstel het vuil van de ketting met een kettingborstel
  3. Spuit de ketting opnieuw in met de reiniger
  4. Maak de ketting droog met een droge doek
  5. Vet de ketting is met een kettingspray

De velg kan hiermee eventueel ook worden gereinigd. Met WD40 is het eventueel ook prima te reinigen.

Elmar

2 reacties

  1. ik heb een jawa 350 uit 1960 welke maat ketting moet ik hebben en hoe kan ik de ketting eventueel opmeten om de juiste te bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *