Op oudejaarsdag zijn wij tot 13:00uur geopend.

WOK-melding en geluidniveau motor

WOK-melding en geluidniveau motor

Delen
Delen
Delen
classic-gp-demper-db-killer

Wij horen steeds vaker dat motorrijders worden bekeurd omdat hun uitlaat niet is goedgekeurd of te veel geluid produceert. Soms leidt dit zelfs tot een WOK melding. In deze blog informeren wij je over de toegestane geluidniveaus en laten wij de vele mogelijkheden zien die wij van Kommer Motors kunnen bieden met bijvoorbeeld een decibel killer. 

Deze blog gaat over het gebruik in Nederland. Ga je naar het buitenland? Zorg dan dat je altijd binnen de juiste limieten zit en het liefst de juiste  keurmerken hebt op de uitlaat om problemen te voorkomen.

Heb je een keurmerk op je uitlaat?

In Europa wordt er gewerkt met een keurmerk. Het keurmerk is niet specifiek alleen gericht op het geluidsniveau, maar fabrikanten ontwikkelen uitlaten goedgekeurde uitlaten vrijwel altijd met het juiste geluidsniveau. Je mag met de uitlaat dan vrijwel overal in Europa rijden. Lees in mijn andere blog wat het keurmerk precies inhoudt en waar jouw motor aan hoort te voldoen

Wanneer een motor nieuw afgeleverd wordt in Nederland, dan is deze altijd voorzien van een uitlaat die goedgekeurd is. Heb je tweedehands motor met een originele uitlaat? Dan kun je er vanuit gaan dat deze voldoet aan de eisen en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over teveel dB’s. 

Heb je een uitlaat van een ander merk dan origineel (bijvoorbeeld SC-Project, Shark, Takkoni of Zard)? Zoek dan meer informatie over de uitlaat op en kijk of deze voorzien is van een keurmerk. Dit kun je vinden op de uitlaat zelf (stempel) of op de website van het uitlatenmerk. Vrijwel alle goedgekeurde uitlaten zijn voorzien van een uitneembare decibel killer (met uitzondering van EURO4 & EURO5 gekeurde uitlaten). Zonder decibel killer is de uitlaat in dit geval dan ook niet goedgekeurd.

Heb je een motor met een goedgekeurde uitlaat, maar zie je dat er geen decibel killer is gemonteerd? Heb je het idee dat het geluid te luidt is?  Dan is de uitlaat meestal niet toegestaan op de openbare weg (zonder db killer). 

Geen gekeurde uitlaat, wat nu?

Wij zijn specialist in universele decibel killers en dempwol die de uitlaat stiller maakt. De politie in Nederland zal je vooral aanhouden als je opvalt in het verkeer. Heb je de dB’s voor elkaar, dan hoef je niet bang te zijn om aangehouden te worden. 

Een andere optie is om een nieuwe en goedgekeurde uitlaat te kopen. Een grotere investering, maar voor veel motoren is een goedgekeurde uitlaat goedkoper dan de boete is (€280-€420), vooral als dit leidt tot een WOK-melding. Onze goedgekeurde uitlaten voldoen niet alleen de wettelijke eisen. Het geluid wordt ook veel mooier van de motor en de motor oogt sportiever.

Maximaal toegestane decibels

Iedere motorfiets mag een bepaald geluidsniveau produceren. Dit is vastgesteld bij de RDW. Als je naar de website van de RDW surft, kun je onderin de website je kenteken invoeren en klikken op “Vraag gegevens op”. 

Er zijn diverse app’s voor op de mobiel om dB’s te meten. Deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Wil je zeker weten of het geluid goed is, koop dan een speciale decibelmeter, online te verkrijgen.

Voorkom een WOK-melding op je motor

WOK melding

Het laatste jaar is de politie veel feller geworden op de wettelijke eisen van de motor. Vooral in de stad heb je een grote kans om aangehouden te worden. Wij horen steeds vaker dat er een WOK status wordt gegeven op het voertuig. 

Een WOK melding kun je krijgen van de politie als je motorfiets niet aan de wettelijke eisen voldoet. Je kan er ook één krijgen als je banden bijvoorbeeld zijn versleten, je stadslicht niet werkt, je kilometer teller het niet doet enzovoort. De keus is aan de agent of hij hier een status voor geeft.

Als er WOK melding op het voertuig wordt gegeven moet je een afspraak maken bij de RDW keuringsstation om de motorfiets te laten herkeuren. Je dient dan de hele motor in orde te maken volgens de regels. Tot die tijd kun je dus niet de weg op met de motor. 

DB-Killer of uitlaat kopen

Kommer Motors is één van de grootste leveranciers in universele decibel killers en uitlaten. Met ruim 30 verschillende universele killers en meer dan 15 merken uitlaten kunnen wij je in veel gevallen prima helpen (monteren ook mogelijk).  Wij hebben vrijwel alle universele decibel killers standaard op voorraad in onze winkel in Kootwijkerbroek

Vragen of opmerkingen over deze blog? Stel of schrijf een bericht hieronder.

6 reacties

    1. Zover voor ons bekend wordt er met de geluidsmeter een centimeter of 30 van de uitlaatdemper af gemeten.

  1. Als je een demper hebt met E13 keurmerk inclusief db killer,mag de politie je gewoon een boete geven of nog erger een wok melding.Want ik hoorde dat hun dat gewoon mogen doen als het geluid meer is dan dat je motor mag hebben ook al heb je demper met E keurmerk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elmar Kommer
Elmar Kommer
Inhoudsopgave
Over Kommer Motors

Kommer Motors is een familiebedrijf die is gevestigd in Kootwijkerbroek, het centrum van Nederland. Het bedrijf is landelijk bekend om het grote aanbod accessoires voor motoren en het buddyseat atelier. Maar het bedrijf doet veel meer dan dat!

Motorlook.nl

Wij hebben de grootste accessoires webshop van de Benelux. Duizenden producten om je motor mooier en beter te maken!

Kom je ons bezoeken?

Wij zijn gevestigd midden op de Veluwe! Een bezoek is prima te combineren met een fantastische motorrit door al het moois wat de Veluwe te bieden heeft.