fbpx

TEVEEL GELUID = WOK MELDING

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen

Wij horen steeds vaker dat motorrijders worden bekeurd omdat hun uitlaat niet is goedgekeurd of te veel geluid produceert. Soms leidt dit zelfs tot een WOK melding. In deze blog informeren wij je over de toegestane geluidniveaus en laten wij de vele mogelijkheden zien die wij van Kommer Motors kunnen bieden met bijvoorbeeld een decibel killer. 

Deze blog gaat over het gebruik in Nederland. Ga je Duitsland in, zorg dan dat je altijd binnen de juiste limieten zit en het liefst de juiste  keurmerken hebt op de uitlaat om problemen te voorkomen.

Keurmerk op uitlaat

Wanneer een motor nieuw geleverd wordt in Nederland, is dit vrijwel altijd met een uitlaat die goedgekeurd is. Heb je een originele uitlaat? Dan kan je er vanuit gaan dat deze gewoon gekeurd is en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over teveel dB’s. 

Heb je een uitlaat van een ander merk dan origineel? Zoek dan het merk en model uitlaat en kijk of deze voorzien is van een keurmerk. Dit kun je vinden op de uitlaat zelf (stempel) of op de website van het uitlatenmerk. Vrijwel alle goedgekeurde uitlaten zijn voorzien van een uitneembare decibel killer (met uitzondering van EURO4 gekeurde uitlaten). Zonder decibel killer is de uitlaat in dit geval dan ook niet goedgekeurd.

Heb je een motor met een goedgekeurde uitlaat, maar zie je dat er geen killer is gemonteerd en heb je het idee dat het geluid te luidt is, dan is de uitlaat dus meestal niet toegestaan op de openbare weg (zonder db killer). 

Ik heb geen goedgekeurde uitlaat, wat nu?
Er zijn vele universele decibel killers en soorten dempwol die de uitlaat stil krijgt. De politie in Nederland zal je vooral aanhouden als je opvalt in het verkeer. Heb je de dB’s voor elkaar, dan hoef je niet bang te zijn aangehouden te worden.

Maximaal toegestane decibels

Iedere motorfiets mag een bepaald geluidsniveau produceren. Dit is vastgesteld bij de RDW. Als je naar de website van de RDW surft, kun je onderin de website je kenteken invoeren en klikken op “Vraag gegevens op”. 


Er zijn diverse app’s voor op de mobiel om dB’s te meten. Deze zijn redelijk betrouwbaar.

WOK melding

Het laatste jaar is de politie veel feller geworden op de wettelijke eisen van de motor. Vooral in de stad heb je een grote kans om aangehouden te worden. Wij horen steeds vaker dat er een WOK status wordt gegeven op het voertuig. 

Een WOK melding kun je krijgen van de politie als je motorfiets niet aan de wettelijke eisen voldoet. Je kan er ook één krijgen als je banden bijvoorbeeld zijn versleten, je stadslicht niet werkt, je kilometer teller het niet doet enzovoort. De keus is aan de agent of hij hier een status voor geeft.

Als er WOK melding op het voertuig wordt gegeven moet je een afspraak maken bij de RDW keuringsstation om de motorfiets te laten herkeuren. Je dient dan de hele motor in orde te maken volgens de regels. Tot die tijd kun je dus niet de weg op met de motor.

Universele DB-Killers aanschaffen

Kommer Motors is één van de grootste leveranciers in universele decibel killers. Met ruim 30 verschillende universele killers en meer dan 15 merken uitlaten waarvoor wij kunnen killers kunnen bestellen, ben je bij ons aan het juiste adres (ook voor montage). Wij hebben vrijwel alle universele decibel killers standaard op voorraad in onze winkel in Kootwijkerbroek.

Vragen of een opmerking over deze blog? Stel ze hieronder of via Whatsapp, e-mail of per telefoon!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *