Op oudejaarsdag zijn wij tot 13:00uur geopend.

Uitleg EURO5 en uitlaat normen

EURO5 informatie motor

Uitleg EURO5 en uitlaat normen

Delen
Delen
Delen
EURO5 informatie motor

Wij krijgen dagelijks vragen over de EURO keurmerken op uitlaten. Wanneer heb je nu EURO4 of EURO5 nodig en heeft dit met geluidsnormen of uitstoot te maken? En waar mag je dan wel of niet rijden in Europa. Onze stagiair Marien is afgelopen weken in deze normen gedoken en in deze blog gaan wij je hier alles over vertellen. 

Historie van de keurmerken

Het keurmerk op uitlaten is sinds 1999 ingevoerd. Het werkt op zich vrij simpel. Is jouw motor uit 2004, dan moet je voldoen aan eisen die in dat jaar werden gesteld (in dit geval EURO2). Je motor hoeft hierna nooit meer aan aan nieuwere eisen te voldoen zoals EURO 3,4 of 5.

Alle motoren die vóór 1 januari 1999 op naam zijn gezet, hoeven dus niet aan EURO normen te voldoen. Alle nieuwe motoren die na 31 december 2020 op kenteken zijn gezet moeten EURO5 zijn, mits een dealer nog een nieuwe motorfiets met EURO4 in voorraad had staan. Deze normen zijn in heel Europa hetzelfde.

CO = Koolstofmonoxide
HC + NOx= Stikstofdioxide

Bron: Nieuwsmotor.nl

Wat is het doel van de EURO normen?

Klimaat wordt steeds belangrijker in de wereld. De vele voertuigen op de aardbol zorgen voor vele vervuilende stoffen in de lucht. Om de lucht schoner te krijgen worden er dus steeds hogere eisen gesteld voor fabrikanten om de uitstoot van koolwaterstof, koolmonoxide en stikstofdioxide te verminderen. 

De katalysator van de motor zet schadelijke stoffen om naar schone stoffen die na de verbranding wordt gecreëerd. In de katalysator is een keramische blok aangebracht met kleine doorgangen wat eruit ziet als honingraat (soort van filter). Het materiaal is geïmpregneerd met een combinatie van Platina en Rhodium of met Palladium. Deze edelmetalen zorgen voor een chemische reactie wat de schadelijke uitlaatgassen omzet in schone(re) stoffen. Dus vieze lucht erin, schone lucht eruit.

Als je een originele uitlaat gaat vervangen voor een ander merk zoals SC-Project, Takkoni, Hurric of Bos, moet je dus alsnog voldoen aan dezelfde eisen. Haal je de katalysator er tussenuit? Dan is het keurmerk dus automatisch ook vervallen omdat de motor dan teveel schadelijke stoffen gaat uitstoten.

Een origineel uitlaatsysteem voldoet altijd al aan de juiste normen. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken of jouw uitlaatsysteem wel aan de juiste eisen voldoet.

Wat heeft het keurmerk te maken met geluidsnormen?

Niets specifiek. Het keurmerk is puur bedoelt om de uitstoot te verminderen. Het geluid wat een motor maximaal mag produceren, is op het kenteken vastgesteld van het voertuig. Je kunt dit controleren door naar de website van de RDW te gaan. Je voert je kenteken in, klikt op ‘Motor & Milieu’ en vervolgens op ‘Milieuprestaties’. 

Toch heeft een keurmerk wel veel invloed op het geluidsniveau. De katalysator filtert stoffen, maar daardoor tegelijk ook heel veel geluid. Bij sommige motorfietsen reduceert de katalysator tot wel 50% van het geluid voordat deze de uitlaatdemper bereikt. 

 

maximaal geluid motor rdw

Krijg je hier een boete voor?

In Nederland zal je (nog) niet heel erg snel problemen krijgen als er geen katalysator op de motor gemonteerd is. Op het moment dat een uitlaat te luidt klinkt en je dusdanig opvalt in het verkeer, kan het zijn dat je wordt aangehouden. Op dat moment kan het wel een probleem worden. Krijg je een WOK melding op de motor? Dan moet de motor aan alle wettelijke regels voldoen.

Vragen of opmerkingen over deze blog? Stel of schrijf een bericht hieronder.

4 reacties

 1. Duidelijk verhaal. Er is echter een “maar”.
  In het kader van het milieu zijn er steeds meer steden die relatief oude motoren de toegang willen ontzeggen. Voorbeeld: Ik zou graag een suzuki bandit 2007/ 1200 s willen kopen. (Euronorm 2). Geplande aantal km per jaar 3/4000.
  Ik snap wel dat een euronorm 2 motor normaal voldoet aan de eisen gesteld in deze norm. Dus qua regelgeving ben je in orde. Maar het ziet ernaar uit dat hij binnenkort niet meer overal gebruikt kan/mag worden, door strengere milieu wetgeving. Dan kan je dus niets meer met je motor.
  Het ziet er dus naar uit dat mensen met een beperkte portemonnee de dupe gaan worden van deze milieu eisen, een euro5 motor is immers flink duurder in aanschaf.
  Of zie ik dit verkeerd?

  1. In Nederland is hier zover wij weten nog niets over bekend, maar in België en Duitsland zijn de eisen hierin strenger, dus dit zou goed kunnen ja. In Nederland en België rijden nog zoveel ‘oudere’ motorfietsen, dat hier veel veel motorrijders de dupe van zullen zijn.

 2. Bij mijn weten wordt de Euronorm voor een motorfiets niet op het kenteken gezet, men kan dus niet precies weten welke Euronorm een motorfiets heeft. Dat maakt het verbieden wel moeilijker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elmar Kommer
Elmar Kommer
Inhoudsopgave
Over Kommer Motors

Kommer Motors is een familiebedrijf die is gevestigd in Kootwijkerbroek, het centrum van Nederland. Het bedrijf is landelijk bekend om het grote aanbod accessoires voor motoren en het buddyseat atelier. Maar het bedrijf doet veel meer dan dat!

Motorlook.nl

Wij hebben de grootste accessoires webshop van de Benelux. Duizenden producten om je motor mooier en beter te maken!

Kom je ons bezoeken?

Wij zijn gevestigd midden op de Veluwe! Een bezoek is prima te combineren met een fantastische motorrit door al het moois wat de Veluwe te bieden heeft.